9th April 2018
SATU PENDEDAHAN AMAT MENGEJUTKAN OLEH MANTAN MENTERI PERDAGANGAN ANTARABANGSA TERHADAP NAJIB
Mantan Menteri Perdagangan Antarabangsa Rafidah Aziz (RA) pada 8 April 2018 telah menulis surat terbuka kepada PM Najib mengenai penswastaan ​​semua tanah milik Kementah / Angkatan Tentera, berjumlah lebih dari 40,000 hektar di seluruh negara. Menurut RA, pada akhir 2008, Najib yang ketika itu menjadi Menteri Pertahanan dan Timbalan Perdana Menteri, telah membentangkan kertas kabinet untuk mendapatkan kelulusan bagi perkara-perkara berikut:

1. Cadangan oleh Najib untuk menswastakan semua tanah milik Kementah/tentera melebihi 40,000 hektar di seluruh Malaysia.
2. Cadangan bahawa penswastaan ​​itu diberikan secara langsung kepada sebuah syarikat yang dimiliki oleh tiga individu, dua lelaki dan seorang wanita.
3. Cadangan bahawa pajakan itu adalah untuk selama 40 tahun.

Di dalam pendedahan ini, RA juga membuat dakwaan berikut:
1. Bahawa Najib tidak mengemukakan sebarang tender terbuka, dan tidak ada permohonan untuk pembidaan dari pihak lain.
2. Semasa mesyuarat kabinet, RA adalah satu-satunya yang bercakap dan menanyakan mengapa Lembaga Tabung Angkatan Tentera (LTAT) tidak dipilih untuk penswastaan ​​yang dicadangkan, dan jawapan Najib adalah bahawa LTAT akan diundang kemudian.
3. Cadangan oleh Najib telah diluluskan.

Ekoran pendedahan dan tuduhan ini, boleh dikatakan bahawa 300,000 veteran, seratus lima puluh ribu anggota tentera yang sedang berkhidmat dan rakyat Malaysia pada umumnya, terkejut tanpa kata. Banyak soalan yang berlegar di benak, terutamanya berkaitan dengan penutupan semasa Pangkalan Tentera Udara Sg Besi yang memalukan dan pemindahan kem-kem tentera lama yang mempunyai nilai komersial tinggi ke kawasan-kawasan terpencil di seluruh negara.

Penswastaan dan monetisasi (monetisation) bidang-bidang tanah berharga dan strategik milik tentera adalah perkara serius. Ia tidak boleh dan tidak seharusnya diputuskan oleh seorang menteri kabinet dan tanpa perdebatan di parlimen dan tanpa pengetahuan rakyat jelata. Di atas segala-segalanya, pandangan setiap warga Angkatan Tentera Malaysia adalah sangat penting tetapi tidak di diminta. Veteran yang pernah berkhidmat di kem-kem berkenaan juga melampirkan nilai sentimental yang tinggi, dan suara mereka juga seharusnya didengar.

Memandangkan keseriusan isu ini, Persatuan Patriot Kebangsaan (Patriot) menuntut jawapan segera daripada Perdana Menteri Najib, kepada soalan-soalan berikut:

1. Apa yang berlaku terhadap cadangan tersebut dalam masa 10 tahun ini, mulai tahun 2008 sehingga sekarang, iaitu tahun 2018?
2. Adakah semua 40,000 ribu hektar tanah Kementah/Angkatan Tentera yang dinyatakan telah diswastakan?
3. Dan jika telah diswastakan, syarikat mana dan siapakah pemilik-pemilik syarikat?

Semua tanah milik Kementah dan Angkatan Tentera terletak di lokasi strategik di seluruh negara. Selain nilai komersial, sebarang penempatan semula pangkalan tentera akan mempunyai implikasi strategik, keselamatan, dan pertahanan yang serius. Di samping itu, pemindahan ke kawasan terpencil akan menyebabkan banyak ketidakselesaan kepada warga pakaian seragam dan keluarga mereka.

Patriot sedang menunggu jawapan kepada soalan-soalan kami.